• Klik om te zoeken
 • Menu

  Het Begijnhof

  Gepubliceerd op: 09-04-2019

  Verwonder je over wat er schuil gaat achter de drukte op het Spui en het Singel!

  Het Begijnhof

  In het centrum van Amsterdam bevindt zich een prachtig verborgen plekje: het Begijnhof. Een hofje met karakteristieke huisjes, een kerkje en een bijzondere gemeenschap. Gelegen tussen de Kalverstraat, het Singel en het Spui, maar vreemd genoeg in een oase van rust (op wat fotograferende toeristen na). Wij begrepen van veel bevriende Amsterdammers – ook als ze hier al jaren wonen – dat ze nog nooit van het hofje hadden gehoord. Voor al die Amsterdammers, deze is voor jullie!

  Wat is het Begijnhof precies?

  Het hofje is gesticht in de Middeleeuwen en ligt nog op originele straatniveau, dat is bijna een meter lager dan de rest van de binnenstad! Als je de ingang op het Spui pakt, moet je dus even een gang door en de trap af.

  Het Begijnhof is niet zomaar een hofje. Het was een soort klooster waar vrouwen als nonnen samenleefden. Deze vrouwen noemden zich Begijnen. De Begijnen legden een gelofte van kuisheid af en waren gehoorzaam aan de pastoor van het hof (vergelijkbaar met de nonnen). Maar de Begijnen waren vrijer dan nonnen, want zij mochten wél trouwen. Voor de Begijnen gold de kuisheid tot het huwelijk. Na het huwelijk verlieten de Begijnen het hof. Deze religieuze gemeenschap van vrouwen had als voornaamste doel het verzorgen van zieken en het geven van onderwijs.

  Alle huizen op het Begijnhof bevinden zich om een kerkje op de binnenplaats. Dit kerkje is één van de oudste gebouwen van Amsterdam. Tijdens de Reformatie moesten de Begijnen het kerkje afstaan aan de Engelsen. Het kerkje heet sindsdien de Engelse Hervormde Kerk. Alle huizen hadden vroeger houten voorgevels, maar die zijn in de loop der jaren bijna allemaal vervangen. Op één huis na. Mocht je een bezoekje brengen aan het Begijnhof, loop dan even naar nummer 34 om dit niet te missen.

     

  De laatste Begijn overleed in 1971, maar nog steeds wonen op het Begijnhof alleen maar vrouwen, maar liefst 108! Dit is anno 2019 dus nog steeds een hechte gemeenschap van vrouwen.

  Begijnhof bezoeken

  Je kunt het Begijnhof via twee ingangen bereiken: (i) direct achter het Amsterdam Museum het steegje doorlopen (Gedempte Begijnsloot) waar de ingang zich vervolgens aan de rechterhand bevindt en (ii) aan de noordzijde van het Spui, een paar deuren verder dan The American Book Center (schuin tegenover Caffe Esprit).

  Loop eens naar binnen als je in de buurt bent en verwonder je over wat er schuil gaat achter de drukte op het Spui en het Singel. Het is zeker de moeite waard. Al is het maar om even de drukte van de binnenstad te ontvluchten.

  Toegang is gratis en de deuren zijn voor het publiek dagelijks geopend van 8.00 uur tot 17.30 uur. Ga je hier even een kijkje nemen? Maak dan niet te veel herrie en respecteer de privacy van de bewoners.

  Deel dit artikel